13 февруари 2016 г.

Стивън Вознияк

Стивън Гари "Воз" Возняк (род. 11 август 1950, Сан Хосе (Калифорния)) е американски компютърен инженер и създател на Apple Computer, Inc. (сега Apple Inc.) заедно със Стийв Джобс. Неговите изобретения и машини са допринесли значително за "революцията" на персоналните компютри през 70-те години на 20-ти век. Возняк създава фамилиите от компютри Apple I и Apple II. Apple II става много популярен и се превръща в един от най-добре продаваните персонални компютри през 70-те и началото на 80-те години на 20-ти век. В България тези компютри са клонирани под имената ИМКО и ПРАВЕЦ, като е добавена възможност за работа с кирилица, за да може да се използват в България и страните от бившата СССР. Също така са отстранени някои хардуерни дефекти.

Возняк има няколко прякора - "The Woz", "Wonderful Wizard of Woz" и "iWoz" (препратка към вездесъщата схема за именуване на Apple продукти). "WoZ" (съкратено от "Wheels of Zeus") е също име на компания създадена от Возняк. Той е също известен като "Другия Стийв" ("Other Steve") от Apple Computer, по-известният Стийв който също е съосновател на Apple - Стийв Джобс.



През 1970-а Возняк се запознава със Стийв Джобс по време на лятна командировка, през която Возняк работи върху голям mainframe computer. Според автобиографията на Возняк iWoz, Джобс е имал идеята да продава компютъра като напълно готов асемблиран продукт - PC board. Возняк отначало е скептично настроен към тази идея, но Джобс го убеждава, че дори и да се провалят, поне могат да се похвалят на внуците си, че са имали собствена компания. Заедно те продават част от имуществото си (HP калкулатора на Возняк и Volkswagen-а на Джобс ), като така успяват да съберат 1300 щатски долара и да асемблират първите прототипи в спалнята на Джобс и впоследствие (когато не е останало свободно място) в гаража на Джобс. Апартамента на Возняк в Сан Хосе е бил пълен с монитори и електронни устройства и Возняк е създал няколко компютърни игри подобни на "SuperPong". Возняк често носел със себе си нови електронни устройства с които забавлявал хората наоколо.

През 1975 Возняк се отказва от Калифорнийския Университет в Бъркли (University of California, Berkeley като впоследствие се връща там за да завърши бакалавърската си степен по електроника, което става през 1986-а под псевдонима Стийв Гари / Steve Gary ) и се появява с компютъра, който го прави известен. Въпреки това, той е работел главно за да впечатли хората от клуба на хобистите в електрониката в Palo Alto, известен като Homebrew Computer Club.

На 1-ви Април 1976, Джобс и Возняк създават Apple Computer. Возняк напуска работата си в Hewlett-Packard и става вице президент, който отговаря за новите технологии в Apple. Първият продукт на компанията - компютърът Apple I, е бил подобен на Altair 8800, който тогава е бил първият комерсиално достъпен персонален компютър, с изключение на факта, че Apple I не е имал възможността да бъде разширяван с допълнителни вътрешни платки. С помощта на такива платки Altair е можел да бъде свързан към терминал и програмиран на BASIC. Apple I е бил чисто хобистска машина с процесор който е струвал 25 долара (MOS 6502) монтиран на една платка с 256 байта памет само за четене ROM, 4K или 8K RAM и видеоконтролер с разделителна способност 40 символа на 24 реда. Компютърът не е имал кутия, захранване, клавиатура и дисплей, а потребителят е трябвало да ги намери сам. Цената на Apple I е била $666.66 (Возняк казва по-късно, че не имал никаква идея за корелацията между числото и mark of the beast) Джобс и Возняк продават първите си 100 компютъра на Paul Terrell, който току що е стартирал магазин за компютри наречен "the Byte Shop" (магазинът за байтове), в Mountain View, California. Терел купил само дънната платка от Apple I; той е трябвало да достави клавиатура, монитор, захранване и дори кутията в която трябва да се сложи компютъра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар