13 февруари 2016 г.

Стив Джобс

Стив (или Стийв) Пол Джобс (на английскиSteven Paul Jobs) е американски предприемач и изобретател. Той е съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Apple Inc. Заемал е длъжността изпълнителен директор на Pixar Animation Studios, а през 2006 г. става член на борда на директорите на The Walt Disney Company, след закупуване на Pixar от Disney. Продуцент е на филма Играта на играчките (1995). Стив Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. MarketWatch го определя като CEO на десетилетието, а списание Fortune го поставя начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии. През 2010 г. оглавява класацията на MediaGuardian като номер едно в медийния бизнес.

В края на 1970-те заедно със Стийв ВознякМайк Маркула и други той създава, развива и продава една от първите успешни линии персонални компютри – Apple II. В началото на 1980-те Стив Джобс е един от първите, който забелязва потенциала на управлявания с хардуерна мишка графичен потребителски интерфейс на Xerox PARC, което довежда до създаването на Macintosh. След като губи битката за власт в борда на директорите през 1985 г., Джобс напуска Apple и основава NeXT – развойна компания, специализирана в разработването на компютърни платформи за образованието и бизнеса. Изкупуването на NeXT от Apple през 1996 г. води до завръщането на Стив Джобс в компанията, на която той е съосновател и до назначаването му за неин главен изпълнителен директор до 2011 г.
През 1986 г. Стив Джобс купува Pixar Animation Studios – подразделението за компютърна анимация на Lucasfilm Ltd. Там той е главен изпълнителен директор и мажоритарен акционер с 50.1% до изкупуването на компанията от The Walt Disney Company през 2006 г. След това Стив Джобс става най-големият едноличен акционер в Disney със 7% от акциите и член на борда на директорите.
Поради тежко заболяване на 24 август 2011 г. Стив Джобс обявява своята оставка от поста главен изпълнителен директор на Apple. В своето прощално писмо Джобс силно препоръчва Apple да запази посоката си на развитие и посочва за свой наследник Тим Кук. По свое желание Джобс е назначен за председател на борда на директорите на Apple. На 5 октомври 2011 г. Джобс умира в Калифорния на 56-годишна възраст, седем години след като е диагностициран с карциноиден рак на панкреаса. Неговата страст да създава функционални и елегантни продукти му спечелва верни последователи по цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар